Welke dakdragers passen op mijn auto?

Welke dakdragers passen op mijn auto?

Bent u op zoek naar dakdragers en vraagt u zich af welke dakdragers geschikt zijn voor uw auto? Twijfelt u tussen de verschillende types en merken dakdragers of wilt u graag weten hoe en waar u de dakdragers moet bevestigen. Wij helpen u graag met het beantwoorden van deze vragen en het maken van de juiste keuze. In deze blog leggen we uit waar u rekening mee moet houden wanneer u dakdragers gaat kopen én leggen we uit hoe dakdragers gemonteerd worden. Tenslotte lichten we uit wat de verschillen zijn tussen de merken en type dakdragers.


Om te beginnen zijn er een aantal dingen waar u op moet letten om te bepalen welke dakdragers u nodig heeft. In de eerste plaats is het belangrijk dat u weet welk merk, model en bouwjaar uw auto heeft. In de tweede plaats is het belangrijk om te weten welk type autodak uw auto heeft. De meeste dakdragers zijn namelijk autospecifiek wat betekent dat de pasvorm specifiek is afgesteld op het type auto. Daarnaast is het goed om te weten dat er verschillende merken dakdragers op de markt zijn. Verder is het erg belangrijk om rekening te houden met het maximale draagvermogen van uw autodak zodat u weet wat u op de dragers kunt plaatsen. Weet u niet goed wat het verschil is tussen de merken en het aanbod? Ook deze vragen beantwoorden we graag voor u! Laten we beginnen met het bepalen van het daktype van uw auto.

Welk type autodak heb ik?

Twijfelt u welk type autodak uw auto heeft? Er zijn een aantal autodak types, hieronder leggen we kort uit welke type daken er bestaan.

Open dakrails

Open dakrails is een dakrails waar u over de lengte onderdoor kunt kijken of uw hand onder kunt steken.

Gesloten dakrails of geïntegreerde rails

Een gesloten dakrails of geïntegreerde dakrails is een rail op het dak waarbij u er niet onder door kunt kijken. Geïntegreerde rails worden ook wel flush railing genoemd. De dakdragers worden op deze rails gemonteerd.

Normaal glad dak

Met een glad dak  of ook wel normaal dak genoemd bedoelen we dat er op het dak geen montagepunten zijn. Het dak is geheel glad. De dakdragervoet wordt geplaatst op het dak en met een speciale gevormde klem om de dakrand bevestigd. Dankzij de speciaal gecoate klemmen kunnen de dakdragers stevig en zonder beschadigingen worden gemonteerd.

Montagepunten/fixpunten in het dak

Als uw autodak montagepunten of fixpunten heeft, dan herkent u dit aan punten aan de zijkant van het dak waar de dakdragers op gemonteerd kunnen worden. Vaak onder de klepjes in de regengoot. Onder deze klepjes zitten schroefgaten of montageblokjes. De dakdragers worden dan middels deze vaste bevestigingspunten veilig en stevig gemonteerd.

T- profiel

Een T-profiel op uw autodak kunt u herkennen aan 2 lijsten in de lengte richting die voorzien zijn van een sleuf van voren naar achteren. In de sleuf van het T-profiel kunt u een T-track adapter of T-stuk monteren.

Regengoot

Een regengoot is een smalle goot boven de portieren van de auto. Dit type dak vind u voornamelijk bij klassiekers en oldtimers.

Wat is het verschil tussen de merken dakdragers?

Na het bepalen welk merk, model, bouwjaar en daktype uw auto heeft hoeft u alleen nog maar te kiezen tussen de verschillende merken. Het voornaamste verschil tussen de merken is de manier van opbouw. Deze opbouw wordt bepaald door het merk dakdragers en het daktype van uw auto. Daarnaast zit het verschil in gebruiksgemak, veelzijdigheid, prijsklasse en duurzaamheid. De manier van opbouw lichten we hieronder kort toe. 

Opbouw dakdragers

De opbouw van dakdragers is per merk verschillend, wij leggen u graag uit hoe de opbouw van dakdragers eruit ziet. 

Stangenset

We beginnen bij de stangenset, deze set bestaat uit 2 draagbalken en dienen als basis om bijvoorbeeld een dakkoffer, fietsendrager of skidrager te monteren. Vaak wordt de stangenset uitgevoerd in staal, een andere mogelijkheid is aluminium. Aluminium stangen zijn licht van gewicht en stalen dakdragerstangen zijn zwaarder. Verder is het goed om te weten dat aluminium dakdragerstangen een T-profiel hebben aan de bovenzijde van de stang. Het voordeel hiervan is dat de stangen veelzijdig zijn, u kunt zo namelijk gemakkelijk accessoires zoals fietsendragers en skidragers monteren. Ook de vorm van dakdragerstangen maakt een aanzienlijk verschil als u kijkt naar het aerodynamisch vermogen. Zo zijn er ovale aluminium stangen en dakdragerstangen in de vorm van een vliegtuigvleugel. Beide stangen werken prima alleen hebben stangen in de vorm van een vliegtuigvleugel een positieve uitwerking op eventuele geluidshinder en uw brandstofverbruik dankzij de aerodynamische vorm.

Voetenset

Onder de stangenset komt de voetenset, deze set is verbonden met de dakdragerstang. Aan deze voet wordt ook de autospecifieke kitset bevestigd die nodig is voor de bevestiging aan uw autodak.

Kitset

Als laatste is de kistset is dus nodig om de dakdragerset aan uw autodak te bevestigen. De kitset zorgt er voor dat de dakdragers op de juiste manier op het dak van de auto gemonteerd worden zonder uw auto de beschadigen.

Atera dakdragers

Dakdragers van het merk Atera worden compleet voorgemonteerd geleverd waardoor het monteren erg eenvoudig is. Atera maakt zowel auto specifieke als universele dakdragers. Deze dakdragers zijn opgebouwd uit verschillende onderdelen, deze onderdelen zijn niet los verkrijgbaar.  

Thule dakdragers

Dakdragers van het Zweedse merk Thule zijn modulair opgebouwd uit verschillende onderdelen met een autospecifieke kitset. Bij Thule dakdragers is het wel mogelijk om de dakdragerstangen, voeten en kitset los te bestellen. Het voordeel aan de modulaire opbouw is de veelzijdigheid van de dakdragers. Wanneer u een nieuwe auto heeft of de dakdragers wilt gebruiken op een andere auto hoeft u alleen maar de kitset te vervangen met een andere autospecifieke kitset.

Menabo dakdragers

Ook Menabo dakdragers zijn opgebouwd uit drie losse onderdelen. Het voornaamste verschil ten opzichte van Atera en Thule dakdragers is de semi-pasvorm van de kitset. Dit heeft als voordeel dat de kitset van Menabo op veel verschillende auto’s past. Ten opzichte van andere merken dakdragers zoals Thula en Yakima kost het in elkaar zetten een stuk meer tijd.  

Yakima dakdragers

Yakima dakdragers bestaan uit twee delen. Het verschil ten opzichte van de andere merken is dat de stangen en voeten bij Yakima dakdragers zijn geïntegreerd. Om de onderdelen passend te maken wordt er gebruik gemaakt van een auto specifieke kitset. Net als Thule dakdragers hebben Yakima dakdragers een aerodynamische vorm die zorgt voor een strakke uitstraling en het beperken van windgeruis.

TwinnyLoad dakdragers

TwinnyLoad heeft zowel universeel toepasbare dakdragers als autospecifieke dakdragers in het assortiment. Ook hier kunt u net als bij Thule kiezen voor stalen of aluminium dakdragerstangen. TwinnyLoad dakdragers worden in tegenstelling tot andere merken niet voorgemonteerd geleverd. De benodigde gereedschappen en gebruiksaanwijzing worden meegeleverd voor een vlotte montage.

Aguri dakdragers

Aguri heeft dakdragers in het assortiment voor diverse daktype zoals open dakrails en geïntegreerde rails. Hierdoor zijn de dragers geschikt voor diverse auto’s. Ook heeft u hier de keuze tussen verschillende vormen drager stangen. Voor montage van Aguri dakdragers wordt al het benodigde gereedschap meegeleverd. Dakdragers van Aguri hebben een uitstekende prijs-kwaliteit verhouding, u haalt een topkwaliteit dakdrager in huis voor een scherpe prijs.

Prorack dakdragers

Het assortiment Prorack dakdragers bestaat uit kwalitatieve autospecifieke dakdragers. U kunt kiezen tussen verschillende vormen stangen waarbij de vorm het aerodynamisch vermogen bepaalt. Ook Prorack dakdragers zijn modulair opgebouwd waardoor deze dakdragers op veel auto’s passen met behulp van een kitset.

Waar koop ik de juiste dakdragers?

Heeft u een keuze kunnen maken en bent u opzoek naar een dakdrager verkooppunt? Online kopen is een goede optie wanneer u precies weet welke dakdragers u nodig heeft en ze snel in huis wilt hebben. Ook kunt u kiezen om dakdragers te kopen in de winkel. Het voordeel hieraan is dat u ze goed kunt bekijken, direct kan meenemen en gratis kunt laten monteren.

Online dakdragers kopen

Dakdragerwinkel.nl levert dakdragersets voor alle automodellen. Ons assortiment vind u op www.dakdragerwinkel.nl/dakdragers/. Wij leveren de sets voornamelijk uit eigen voorraad waardoor u de dakdragers vaak binnen 24 uur in huis heeft. Eenmaal in huis hoeft u alleen de dakdragers nog maar te monteren en u bent klaar voor vertrek.  

Dakdragers kopen in de winkel

Wilt u de dakdragers liever bekijken in onze showroom voordat u ze koopt? Kom dan langs bij ons in Zevenhuizen. Ook daar hebben we een breed assortiment aan dakdragers klaar staan. Onze medewerkers geven u graag een passend advies en monteren de dakdragers gratis op uw auto wanneer u ze op komt halen!

Dakdragerwinkel.nl | Gratis verzending binnen Nederland en België of gratis montage bij afhalen!
  Nancy van der Ploeg     08-06-2021 12:16     Reacties ( 6 )
Reacties (6)
 Dakdragerwinkel -  03-08-2023

Goedemiddag allen! Voor passend advies kun je het beste even chatten of bellen met een van onze verkoopspecialisten! Kijk op onze contact pagina voor meer info. We horen graag van jullie!

 Paul Baggen -  29-07-2023

Ik heb een vw polo 6n1 1995 2 deurs. Langs de rand van het dak bevinden zich 2 rubberen afdichtingen. Is hiervoor een drager verkrijgbaar. ?

 Wrr -  14-07-2023

Ik heb een Dacia Spring uit 2022. Welke dakdrager adviseert u?

 Daan -  01-07-2023

Weet iemand welke dakdragers er vergelijkbaar zijn voor een suzuki swift sedan uit 1994? :)

 Henk de Leest -  09-05-2023

Hallo, ik heb een Ford Transitbus H3L4 uit 2018. Ik ben bezig er een camper van te maken. T.b.v. 2 zonnepanelen wil ik 2 dakdragers. Kunt u mij adviseren welke ik hebben moet? bij voorbaat dank voor uw reactie.

 joke -  12-04-2022

9071151ik heb een fiat doblo met open dakrails past daar n dakdrager met typenr. 5G9071151 op