Hoe bevestig ik een fietsendrager op de trekhaak?

Hoe bevestig ik een fietsendrager op de trekhaak?

Tijd voor een mooie fietstocht. Alleen nog even de fietsendrager achterop de auto, fietsen erop en je bent klaar voor vertrek! Makkelijker gezegd dan gedaan toch? Het monteren van een fietsendrager op de trekhaak van je voertuig is belangrijk om veilig en zonder zorgen je fietsen te kunnen vervoeren. In deze blog zullen we de stap voor stap uitleggen hoe je dit op de juiste manier doet, zodat je met een gerust hart op weg kunt gaan.

Stap 1: Controleer de compatibiliteit

Voordat je begint met het monteren van de fietsendrager, is het goed om de compatibiliteit te controleren. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de trekhaak van je voertuig het gewicht van de fietsendrager en de fietsen kan dragen. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je voertuig of neem contact op met de fabrikant van de trekhaak. Daarnaast moet je controleren of de fietsendrager geschikt is voor jouw voertuig en fietsen. Niet alle fietsendragers passen op alle voertuigen, dus zorg ervoor dat je de juiste maat en model kiest. Weet je niet goed waar je op moet letten of heb je behoefte aan advies? App, bel of mail ons met je vragen. Onze collega’s van de klantenservice helpen je graag. Wil je de verschillen tussen de fietsendragers liever in het echt bekijken? Kom dan naar onze showroom!

Stap 2: Voorbereidingen treffen

Voordat je aan de slag gaat met het monteren van de fietsendrager, is het belangrijk om alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand te hebben. Het montage materiaal zit vaak inbegrepen bij de fietsdager. Zorg er ook voor dat je een geschikte werkplek hebt gecreëerd, bij voorkeur een vlakke ondergrond waar je veilig kunt werken zonder het risico van uitglijden of struikelen. 

Stap 3: Montage van de fietsendrager

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om de fietsendrager daadwerkelijk te monteren op de trekhaak van je voertuig. 

  1. Maak de kogel van de trekhaak goed schoon en vetvrij. Dit voorkomt dat de fietsendrager kan draaien op de trekhaak, wat essentieel is voor een veilige montage.    
  2. Klem de fietsendrager stevig vast op de kogel van de trekhaak. Volg hierbij nauwkeurig de stapsgewijze instructies in de gebruiksaanwijzing om ervoor te zorgen dat de drager correct wordt geïnstalleerd.   
  3. Indien nodig, pas de fietsendrager aan om een betere klemkracht te verkrijgen. Dit kan variëren van het eenvoudig aandraaien van een moertje tot het gebruik van gereedschap onder de drager.   
  4. Zorg ervoor dat de fietsendrager een optimale klemkracht op de kogel heeft bereikt voordat je stopt met afstellen. Controleer dit door te proberen of je de fietsendrager gemakkelijk kunt draaien op de kogel. Als dit het geval is, stel dan de klemkracht nog verder af voor een stevigere bevestiging.   
  5. Vergeet niet om de hefboom op slot te zetten. Dit voorkomt dat de fietsendrager per ongeluk losraakt tijdens het rijden.      
  6. Steek de stekker van de fietsendrager in de stekkerdoos naast de trekhaak. Mogelijk heb je hiervoor een verloopstekker nodig, afhankelijk van het type stekker op de fietsendrager en de stekkerdoos.   
  7.  Controleer vervolgens de verlichting van de fietsendrager, inclusief remlichten, alarmlichten en knipperlichten, om ervoor te zorgen dat alles correct functioneert.    
  8. Ten slotte, zorg ervoor dat je een witte kentekenplaat gebruikt op de fietsendrager om aan de wettelijke eisen te voldoen en je voertuig goed geïdentificeerd wordt tijdens het rijden.

Trekhaakfietsendrager vastzetten op de kogel

In het voorbeeld hieronder zie je hoe we de Hapro Atlas Premium X-Fold II fietsendrager op de trekhaak bevestigen. 

Stap 4: Testen en veiligheid

Nadat de fietsendrager is gemonteerd, is het belangrijk om de stabiliteit ervan te controleren voordat je de weg op gaat. Duw en trek aan de fietsendrager om te zien of hij stevig vastzit en niet wiebelt of beweegt. Als alles goed lijkt te zijn, kun je beginnen met het laden van je fietsen op de fietsendrager. Zorg ervoor dat de fietsen goed zijn vastgemaakt en gebruik indien nodig extra bevestigingsmiddelen zoals spanbanden. Vergeet niet om regelmatig te stoppen en de fietsendrager te controleren tijdens je reis om er zeker van te zijn dat alles nog steeds stevig op zijn plaats zit. Met deze voorzorgsmaatregelen kun je met een gerust hart genieten van je fietsavonturen, wetende dat je fietsen veilig en stabiel zijn bevestigd aan de trekhaak van je voertuig.

Stap 5: Fietsen op fietsendrager plaatsen
Nu de fietsendrager op de juiste manier vast zit op de trekhaak kun je de fietsen plaatsen op de fietsdrager. Volg hierbij het volgende stappenplan: 
  1. Verwijder accessoires voor het plaatsen: Voordat je jouw fiets of e-bike op de fietsendrager plaatst, is het raadzaam om eventuele fietsmanden, fietstassen, kinderzitjes en - bij elektrische fietsen - accu's en displays te verwijderen. Dit vermindert het gewicht, verkleint het risico van losrakende accessoires en maakt de buit minder aantrekkelijk voor dieven. Bovendien kan de constante rijwind de veiligheid van het kinderzitje in gevaar brengen.
  2. Plaatsen van de fietsen op de fietsendrager: Zorg ervoor dat de zwaarste fiets het dichtst bij de trekhaak staat en de lichtste fiets het verst van de trekhaak. Voor diegene die moeite hebben met tillen, zijn er oprijgoten beschikbaar om een (elektrische) fiets op de fietsendrager te rijden. Een andere optie is een (duurdere) drager met een ingebouwde lift.
  3. Bevestigen van de fietsen aan de fietsendrager: Bevestig eerst de grijparmen aan de fiets en zet vervolgens de wielen vast met de straps. Bij het verwijderen van de fietsen van de fietsendrager doe je dit in omgekeerde volgorde om te voorkomen dat een fiets omvalt. 
  4. Optimaliseren van de gewichtsverdeling: Plaats de fietsen kruislings, dus in tegengestelde richtingen, om het gewicht beter te verdelen.
  5. Extra veiligheidsmaatregelen voor het vervoer van fietsen: Vergeet niet om de fietsen op de drager op slot te zetten om diefstal te voorkomen. Gebruik een standaard ringslot voor de achterband en bevestig een kettingslot aan de fietsendrager. Voor extra zekerheid kun je de fietsen aan elkaar of aan de fietsendragerbeugel vastzetten met één of twee spanbanden.

Fietsendrager trekhaak kopen

Ben jij op zoek naar een nieuwe trekhaakfietsdrager? Dan is Dakdragerwinkel.nl dé plek om deze aan te schaffen. Of je nu op zoek bent naar een inklapbare fietsdrager, een fietsdrager voor een elektrische fiets of een opvouwbare fietsdrager bij ons vind je het allemaal. In onze ruime collectie vind je populaire merken van fietsendragers, zoals Thule, Uebler, Hapro, Atera en Yakima. Bovendien bieden wij fietsendragers voor twee fietsen, drie fietsen of vier fietsen en nog veel meer! Al onze dragers zijn van hoge kwaliteit en voorzien van alle veiligheidscertificeringen.

Ook profiteer je bij ons van gratis verzending binnen Nederland en België. Zelfs de montage kunnen we uit handen nemen. Kom jouw fietsendrager ophalen en maak gebruik van onze gratis montage service

Bestel jouw fietsdrager nu op Dakdragerwinkel en ga snel op pad met jouw fietsen. Op werkdagen voor 16:00 besteld = dezelfde dag verzonden!
  Nancy van der Ploeg     02-05-2024 13:33     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.