Dakdragerwinkel.nl, al 15 jaar de specialist van Nederland en BelgiĆ« ā€“ Klantwaardering 9.1
0
Winkelwagen

Elektrisch varen: Alles over fluisterstil en milieuvriendelijk varen

Elektrisch varen: Alles over fluisterstil en milieuvriendelijk varen

Elektrisch varen: Alles wat u wilt weten over fluisterstil en milieuvriendelijk varen.

Elektrisch varen wordt net als elektrisch rijden steeds populairder. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek als je bedenkt dat er steeds meer Nederlandse steden en regio’s zijn waar er strengere regels gelden wat betreft milieu en geluidsoverlast of waar varen met een fluistermotor gestimuleerd wordt, zoals in de Amsterdamse grachten. Met een fluistermotor heeft u geen geluidsoverlast én is het een stuk beter voor het milieu dan varen met een reguliere buitenboordmotor op brandstof. Maar wat is nu precies elektrisch varen en wat komt er allemaal bij kijken? Dakdragerwinkel.nl biedt u de informatie die u zoekt én biedt een uitgebreid assortiment fluistermotoren voor diverse type boten aan. 

Wat is elektrisch varen? 

Elektrisch varen doet u met een elektrische buitenboordmotor of ook wel fluistermotor genoemd. De elektrische motor werkt op een accu die u van te voren oplaadt. Een van de voordelen van elektrisch varen is de stilte de u ervaart omdat de elektrische motoren fluister stil zijn. Ook heeft u geen last van uitlaatgassen, stankoverlast en vaart u milieuvriendelijk. Fluistermotoren zijn ook erg veelzijdig in gebruik, zo kunt u er recreatief mee varen maar ook gebruiken als trolling motor voor een visboot. Daarnaast kunt u gemakkelijk zelf de vaarsnelheid doseren door stapsgewijs naar een hogere of lagere versnelling te schakelen.


Voordelen varen met een elektrische motor

    • Milieuvriendelijk
    • Geen uitlaatgassen
    • Fluisterstil dus geen geluidsoverlast
    • Ontwikkeld voor recreatief gebruik
    • Licht in gewicht
    • Onderhoudsvrij
    • Lange levensduur
    • Betrouwbaar
    • Krachtige accu
    • Geschikt voor diverse type boten
    • Zeer geschikt voor trollen, rustig varend vissen
    • Ideaal voor het varen met een kleine boot
    • Stil over het water bewegen

Elektrische motor vs. Benzine motor

Voor een ontspannen dag op het water is het fijn als u zonder motorgeluid kunt genieten van de omgeving. Dit is precies een van de voordelen die een elektrische motor u biedt, u ervaart absolute stilte en kunt ontspannen gesprekken voeren. In tegenstelling tot een benzine motor die geluid maakt wanneer u vaart en waardoor gesprekken voeren moeilijk gaat. Daarnaast is de besturing van een fluistermotor erg eenvoudig. Elektrisch varen veroorzaakt geen uitstoot waardoor u schoon vaart zonder het milieu te belasten. Doordat u geen last heeft van stank of geluidsoverlast vaart u ook een stuk comfortabeler. De aanschaf prijs van een kleine elektrische motor is erg betaalbaar waardoor u in combinatie met een kleine boot voordelig elektrisch kunt varen.

Actieradius

Met een fluistermotor heb je te maken met de actieradius van de accu. Deze actieradius is afhankelijk van de accu, de boot en uw vaargedrag. Waar je met een benzinemotor moet tanken is het bij een fluistermotor belangrijk om de accu goed op te laden voor u het water op gaat. Afhankelijk van hoe lang en hoe ver u wilt varen kiest u de juiste motor. Onderweg kunt u op enkele plekken de accu opladen bij een oplaadpunt, deze oplaadpunten zijn echter nog schaars. Een betere oplossing is een extra accu meenemen die uiteraard ook opgeladen is. Gemiddeld kunt u 2,5 tot 3 uur varen met een volle accu. Twijfelt u hoe lang u nog kunt varen met de accu? Dit kunt u zien op de indicator die op de motor zit.

Snelheid 

Vaak zien we de vraag terug komen: ‘Hoe snel kan ik varen met een elektrische bootmotor?’ Om die vraag te beantwoorden is het goed om te weten dat er bij fluistermotoren wordt gesproken over stuwkracht, uitgedrukt in Lbs (Libra Pounds). Dit geeft dus aan wat de stuwkracht van de elektrische motor is en niet over de snelheid die te behalen is met de motor. Gemiddeld vaar je tussen de 6 en 8 km/h in stand 5, op stand 3 zo'n 4 km/h. 

Gaat u elektrisch varen?

Met een elektrische bootmotor kunt u optimaal genieten van uw boottocht op het water. Zo zorgt een elektrische fluistermotor voor minder geluid dan een benzine motor en hiernaast is een elektrische aandrijving ook beter voor de natuur en voor het milieu. De elektrische motoren zijn gemakkelijk te bedienen en het display op de motor vertelt u precies hoelang u nog kunt varen. Hiernaast zijn ze ook nog onderhoudsvrij en dus erg gebruiksvriendelijk ontworpen. Bent u overtuigd van alle voordelen? Bij Dakdragerwinkel.nl kunt u terecht voor een hoogwaardige fluistermotor. Bekijk onze collectie!

Wilt u deze zomer elektrisch gaan varen? Dakdragerwinkel.nl levert alle fluistermotoren, watersportdragers en accessoires direct uit voorraad. Bestel direct online!
 
  Nancy van der Ploeg     14-04-2021 11:55     Reacties ( 1 )
Reacties (1)
 WvR -  16-04-2021

Inmiddels is er steeds meer informatie te vinden over in welke gebieden er elektrisch gevaren moet worden. Sommige vaarroutes mag je wel met een brandstofmotor varen maar bepaalde delen moet je dan toch elektrisch varen. Voor de Biesbosch geldt dit in de toekomst ook. https://nos.nl/artikel/2113405-steeds-meer-alleen-elektrisch-op-het-water.html https://np-debiesbosch.nl/te-doen/varen/#:~:text=Elektrisch%20varen%20is%20goed%20voor,ook%20zelf%20een%20fluisterbootje%20huren.