Welke maat dakkoffer past op mijn auto?

Welke maat dakkoffer past op mijn auto?

Sta je op het punt om je auto in te laden voor de vakantie, maar lijkt jouw kofferbak meer op een Tetris-spel dan een plek voor je bagage? Geen zorgen, je bent niet de enige die met de handen in het haar staat en denkt: ‘’Hoe ga ik ooit al deze spullen in de auto krijgen?" We kennen allemaal de worsteling van te weinig ruimte, waarbij je je afvraagt waar je al die bagage gaat laten. De moed zakt spontaan in je schoenen bij het zien zien van die overvolle kofferbak.

Maar geen zorgen, voor ieder probleem is er een oplossing. En die oplossing is makkelijker dan je denkt. Namelijk gewoon zorgen voor meer bagageruimte! En hoe je dat doet? Door het kopen van een dakkoffer. Hiermee creëer je makkelijk en snel meer ruimte voor je bagage. Bij het kiezen van een dakkoffer zijn 2 vragen belangrijk:  
    • Wat past er op de auto?
    • Hoeveel extra ruimte heb je nodig?

Wat past er op de auto?

Om de juiste maat te bepalen is het belangrijk om controleren of de kofferbak nog open kan en of de koffer niet te ver uitsteekt aan de voorkant. Volgens de officiële regels mag de dakkoffer aan de voorkant maximaal tot de voorbumper komen en de achterkant maximaal 1 meter uitsteken. Als de kofferbak nog open kan en de koffer niet te ver uitsteekt aan de voorkant past de koffer goed op jouw auto.

Meten is weten

Om te bepalen welke dakkoffers op jouw voertuig passen zonder in contact te komen met jouw achterklep, meet je de vrije ruimte aan de voorkant. Dit is de afstand tussen de voorste dwarsstang van de dakdrager en het punt waar het dak eindigt en de klep begint (zie de onderstaande afbeelding).

Zo meet je afstand:

  1. Open de achterklep helemaal.
  2. Meet vanaf het midden van de voorste dakdrager van jouw voertuig tot het punt waar het dak de klep raakt.
  3. Vergelijk dit aantal met de afmetingen ‘Afstand voor' die in de gebruikershandleiding van de dakkoffer staan vermeld. Als jouw voertuig groter is dan het vermelde aantal, past die koffer op jouw voertuig zonder contact te maken met de achterklep.
Thule heeft per model dakkoffer uitgezocht wat de vrije ruimte aan de voorkant is. Deze informatie vind je ook terug bij de product specificaties van een Thule dakkoffer. Kijk op de productpagina bij een Thule dakkoffer onder het kopje ‘’specificaties’’.
       
Ook Hapro heeft een handig hulpmiddel om te achterhalen welke dakkoffer op jouw voertuig past. Via de Hapro configurator kun je zien welke Hapro dakkoffer het beste op jouw dak past. Deze configuator geeft een globale indruk van verhouding tussen auto en dakoffer.      Weten hoe de dakkoffer eruit ziet op jouw auto? Doe de check met de Hapro configurator.

Hoeveel extra ruimte heb je nodig?

Nu je weet welke maat dakkoffer past kun je zelf bepalen of je ook voor de maximale grootte gaat of liever een maatje kleiner kiest. Bepaal voor jezelf hoeveel extra ruimte je nodig hebt. Hiervoor moet je kijken naar twee dingen: de inhoud (in liters) en de lengte van de koffer.

Inhoud

Voor een vakantie met vier personen rekenen wij gemiddeld 100 liter per passagier. Je hebt dan een dakkoffer nodig met minimaal 400 liter inhoud. Een kleine koffer is ongeveer 300 liter en een grote 500 liter of meer. Een voorbeeld van een populaire kleine koffer is de Thule Force XT S. Een voorbeeld van een veel verkochte grote koffer is de Hapro Traxer 8.6.

Lengte

De lengte van de koffer speelt ook een rol. Wil je bijvoorbeeld lange ski’s vervoeren dan moet de koffer lang genoeg zijn voor de ski’s. Bij de specificaties van de koffer staat vaak ook aangegeven wat de maximale lengte van de ski’s mag zijn en hoeveel ski’s je kunt vervoeren. Staat dit niet aangeven dan kun je naar de binnenmaat van de koffer kijken om zo te achterhalen wat de maximale lengte is.

Dakkoffer kopen

Heb je een keuze kunnen maken? Dan kun je makkelijk online een dakkoffer kopen op Dakdragerwinkel.nl. Je profiteert van gratis verzending binnen Nederland en België!

Kom je liever eerst langs in de showroom? Dan zien we je graag in Zevenhuizen. Hier staan onze verkoopspecialisten voor je klaar. In onze showroom kun je de dakkoffers van Thule en Hapro bekijken.

Heb je nog andere vragen over het kiezen van een dakkoffer of zoek je tips hoe je het beste een dakkoffer kunt inladen? Bekijk dan onze andere blogs:

    • Tips voor het handig indelen van je dakkoffer
    • Alles over skiboxen
    • Hoe kies ik de juiste dakkoffer voor mijn auto?


 
  Nancy van der Ploeg     01-03-2024 11:45     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.